Jaarverslag 2021

de Bibliotheek Barneveld

Mooie basis voor 2022 Bekijk de inhoud
Logo de Bibliotheek Barneveld

Mooie basis voor 2022

Wat hadden we er zin in: de volledig nieuw ingerichte Bibliotheek delen met de inwoners van de gemeente Barneveld. Corona zorgde ervoor dat we hiervoor behoorlijk wat geduld moesten opbrengen. Pas op 20 mei mochten de deuren van de Bibliotheken in 2021 voor het eerst weer open. Helaas geen groot feest, maar de positieve reacties van bezoekers maakten heel veel goed.

Ondanks de sluiting tot medio mei heeft onze dienstverlening, waar mogelijk, wel doorgang gevonden. Zo werd de succesvolle Afhaalbieb die we in 2020 introduceerden, weer opgetuigd. Dankzij de inzet van vrijwilligers óók in Voorthuizen en Kootwijkerbroek. Daarnaast kreeg de dienstverlening aan het basisonderwijs weer, waar mogelijk, online invulling en werden er leskisten ontwikkeld die ook zonder fysieke aanwezigheid van leesconsulenten in de klas ingezet konden worden om aan leesplezier te werken. Activiteiten werden online aangeboden en alhoewel het niet altijd stormliep, zaten er mooie pareltjes bij die goed ‘bezocht’ werden en enthousiast werden ontvangen. Gelukkig kon de dienstverlening voor kwetsbare mensen in de Bibliotheek worden voortgezet. Deelnemers aan het Taalhuis konden daardoor tijdens de sluiting gewoon terecht om aan hun taalvaardigheid te werken. En het bleef mogelijk de inloopspreekuren van het Sociaal Juridisch Steunpunt en MEE Veluwe te bezoeken.

Na de lockdown kwam er meer ruimte om de dienstverlening van de Bibliotheek weer naar het juiste niveau te tillen. We boekten in de tweede helft van 2021 mooie successen met de maandelijkse ‘Techclub’ voor 6- tot 12-jarigen die keer op keer uitverkocht was. Met de nieuwe tweewekelijkse activiteit ‘Aangehaakt’ werd de ontmoeting in de Bibliotheek gestimuleerd. En we gaven in samenwerking met ketenzorg Dementie invulling aan een week rond het thema dementie. We bliezen met hulp van enthousiaste voorleesvrijwilligers nieuw leven in de wekelijkse voorleesochtend en de cursussen digivaardigheid konden hervat worden. Ook introduceerden we in september het Informatiepunt Digitale Overheid. Precies op het juiste moment, zo bleek, want veel inwoners van de gemeente Barneveld bleken onvoldoende digivaardig om zelf het coronavaccinatiebewijs te regelen voor toegang tot horeca en cultuur.


Maar er gebeurde meer! Ik ben trots om te kunnen zeggen dat de Bibliotheek Barneveld dankzij de inzet van een bevlogen team medewerkers en enthousiaste vrijwilligers opnieuw voor 4 jaar gecertificeerd is. Daarnaast heeft de Bibliotheek dit jaar landelijk bewezen dat de dienstverlening waarmee zij inwoners tegemoet komt, essentieel is. Daardoor moest vanuit de overheid de Bibliotheek tijdens de lockdown eind 2021 toegankelijk blijven.

Al met al kijken we terug op een succesvol jaar waarin een mooie basis is gelegd om ook 2022 vol vertrouwen tegemoet te zien en verder invulling te geven aan de brede maatschappelijke én educatieve functie!

Miranda van Ooijen
Directeur / bestuurder

Mooie basis voor 2022 - Miranda van Ooijen