Leven

Lang Leren

Leven Lang Leren

Je horizon verbreden, ontspanning, ontmoeting, nieuwe interesses ontdekken en ontplooien, actuele thema’s aansnijden, actief burgerschap, jezelf scherp houden. Deze kernbegrippen vertalen zich in de dienstverlening van de Bibliotheek als het gaat om een Leven Lang Leren.


Activiteiten in de Bibliotheek

In 2021 hebben we een divers programma aan de inwoners van de gemeente Barneveld aan kunnen bieden. Al dan niet in samenwerking met derden. Tot medio augustus en in de laatste maand van 2021 hebben we door de beperkende maatregelen als gevolg van covid, de activiteiten online of in hybride vorm aangeboden. In de periode september t/m november konden we activiteiten weer fysiek organiseren. In totaal namen 118 mensen deel aan 11 activiteiten in de Bibliotheek.

Zo was er in september de Week van dementie waar we in samenwerking met de Keten Dementie Barneveld een expositie en twee activiteiten hebben georganiseerd. Schrijver Hugo Borst trok een volle zaal met zijn levendige verhalen over zijn moeder die aan Alzheimer leed waarover hij twee boeken schreef. Daarnaast vertelde tijdens de aftrap van deze week, een ervaringsdeskundige over zijn vrouw die aan Alzheimer lijdt en de impact die dit heeft op zijn dagelijkse leven.

Bezoeker week van dementie:
Ontzettend goed dat jullie dementie een podium geven. Mooi vertaald met de expositie en de lezing van Hugo. Het was indrukwekkend en goed om te horen dat ik niet de enige ben die het soms lastig vindt. Expositie dementie

Hugo Borst

In september vond ook de aftrap van de tweewekelijkse creatieve ochtend ‘Aangehaakt’ plaats. Georganiseerd in samenwerking met een van onze vrijwilligers. In 2021 zijn er zeven ochtenden geweest waarbij inmiddels een vast clubje dames elkaar ontmoet. Voor de creatieveling organiseerden we ook een workshop borduren waar de deelnemers ondanks dat deze online georganiseerd was, met een positief gevoel op terugkijken. De deelnemers konden na reservering van hun deelname een borduurpakketje, inclusief wat lekkers, ophalen.

Aangehaakt

In samenwerking met Verzekerings-/hypotheek- en bankadviseur Van de Hul & Luijgjes organiseerden we een bijeenkomst in Ontmoetingscentrum De Eng, waar veilig online bankieren aan bod kwam. Met een opkomst van 21 deelnemers kijken we terug op een geslaagde middag.

Verder pikten we het initiatief van Willem Massier van Wijkplatform Oldenbarneveld op om armoede vanuit verschillende perspectieven binnen de gemeente Barneveld onder de aandacht te brengen. In samenwerking met A1 Media Groep hebben we dit thema omarmd en werd het eerste interview van een serie van zeven, live vanuit de Bibliotheek uitgezonden. Honderd mensen checkten in om het online te volgen. In 2022 zullen de overige interviews live gestreamd worden vanuit de Bibliotheek. Afsluitend zal er een discussieavond in de Bibliotheek georganiseerd worden waar onder meer de zeven geïnterviewden aan zullen deelnemen.

Gesprek over Armoede online bijeenkomst

Naar aanleiding van het boek ‘Flirt’ van Lisette van de Heg organiseerden we samen met haar en een lokale relatietherapeut een avond over relatieherstel. Bewust werd gekozen voor een hybride vorm zodat mensen ook anoniem online konden aanhaken.

De verschillende Adempauze-bijeenkomsten, georganiseerd door een coach uit Barneveld, hadden in 2021 iedere keer weer een mooie opkomst van 6 à 9 deelnemers. Een waardevolle aanwinst voor onze dienstverlening, zeker in deze tijd waarin veel mensen houvast nodig hebben of juist tijd voor bezinning willen.

Naast deze activiteiten stonden in 2021 een lezing van Wouter de Jong, een presentatie van ‘Het meisje met de Tractor’, ‘Omgaan met negatieve emoties’, een activiteit in samenwerking met Atelier Hupsakee uit Barneveld en een boekverkoop op de agenda.


Ruim aanbod online cursussen

Om persoonlijke ontwikkeling te stimuleren biedt de Bibliotheek Barneveld bijna 200 online cursussen aan waar leden gratis gebruik van kunnen maken. Variërend van een cursus Excel tot een cursus fotografie en van mindfulness tot gesprekstechnieken. Dit online cursusaanbod wordt landelijk ingekocht voor alle bij de VOB aangesloten openbare bibliotheken. Landelijk waren er ruim 25.000 actieve gebruikers van de online cursussen. Helaas is het aantal deelnemers uit ons werkgebied niet inzichtelijk.


Werk-, studeer- én ontmoetingsplek

Dankzij de herinrichting van de Bibliotheek te Barneveld is er meer ruimte ontstaan om in de Bibliotheek te studeren of werken. Dat we hiermee voorzien in een behoefte onder inwoners van de gemeente Barneveld blijkt uit het intensieve gebruik van de aanwezige studieplekken. Dagelijks worden deze gebruikt door jongeren, studenten en zzp-ers. Ook zien we steeds vaker bezoekers die de Bibliotheek als een uitvalsbasis gebruiken tussen twee afspraken door.

Laura

Student Laura::
Ik kom graag in de Bibliotheek. Gewoon om er even uit te zijn; een krant te lezen, een boek uit te zoeken en te studeren of te werken. Wat ik ook zo leuk vind, is dat ik hier nieuwe mensen ontmoet van allerlei leeftijden en achtergronden. Dan krijg ik weer inspiratie.


Samenwerking Volksuniversiteit Barnevue

Sinds september 2020 heeft de Volksuniversiteit Barnevue een vaste plek in de Bibliotheek in Barneveld waar inwoners terechtkunnen met vragen over het cursusaanbod en administratieve vragen. Deze samenwerking is in 2021 geïntensiveerd door ook een groot deel van de cursussen in de Bibliotheek te organiseren. Ondanks dat de cursussen af en toe on hold zijn gezet in 2021, zijn de deelnemers aan de cursussen positief over deelname aan de cursussen in de Bibliotheek. Cursussen die onder andere in 2021 in de Bibliotheek georganiseerd zijn: cursus Duits en Spaans voor beginners, Duits conversatie, Frans voor senioren en de cursus Spaans voor gevorderden.


(Digitale) informatie

De fysieke collectie van de Bibliotheek Barneveld staat niet op zichzelf. Zo hebben leden zonder extra kosten toegang tot de collectie van alle Gelderse bibliotheken. De collectie van openbare bibliotheken buiten Gelderland en universitaire bibliotheken kunnen tegen betaling aangevraagd worden. De fysieke collectie wordt bovendien verrijkt met een online collectie en een breed scala aan digitale informatiebronnen waar leden vanuit huis zonder extra kosten gebruik van kunnen maken. Inwoners die geen lid zijn van de Bibliotheek kunnen deze informatiebronnen gratis raadplegen op de publiekspc’s. Het aantal gebruikers van de informatiebronnen is helaas niet te herleiden. In de Bibliotheek werd in totaal 244 uur (betaald) gebruikgemaakt van de publiekspc’s voor andere doeleinden.

Zelfredzaamheid & Participatie

Vorig artikel

Organisatie & Ontwikkeling

Volgend artikel